Internet Safety for Kids

Internet Safety for Kids Aflevering 16 – zorg ervoor dat je geen cyberbot wordt

Er zijn veel manieren waarop je de controle kunt verliezen over wat je op het internet doet. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld je apparaat overnemen en het gebruiken om anderen schade te berokkenen, zelfs zonder dat je het weet. Maar er zijn ook andere manieren waarop je onder controle van anderen kunt staan, zonder dat je dat beseft. Bijvoorbeeld wanneer mensen onjuiste informatie verspreiden en jij die informatie met anderen deelt of leuk vindt. Zelfs wanneer dit op het eerste gezicht onschuldig lijkt, help je hen in feite bij het verspreiden van hun valse informatie. We noemen dit een cyberbot worden en vandaag gaan we kijken hoe je dit kunt voorkomen.

Je beste verdediging om geen online cyberbot te worden die valse informatie deelt, is om gewoon niets te delen dat je niet kent. Wanneer bijvoorbeeld je vrienden iets posten over een spel dat ze gewonnen hebben, is dat geweldig en kan je delen, liken en commentaar geven wat je wil. Maar als iemand iets deelt over iets dat gebeurd is of volgens hen gaat gebeuren, en je kent die persoon niet of weet niets over wat hij post, waarom zou je dan reageren en het risico nemen dat je een van hun cyberbots wordt? Hier zijn enkele tips om je te helpen beslissen wat je wel en wat je niet moet doen.

• Reageer alleen op mensen die je kent.
• Deel alleen wat je weet dat juist is. Bij twijfel, niet delen, liken of commentaar geven.
• Wanneer het lijkt dat iedereen het zegt op sociale media, betekent dit nog niet dat het waar is.
• Wanneer het lijkt dat iedereen het zegt op sociale media, betekent dit nog niet dat jij het ook moet zeggen.
• Blijf bij wat je weet en wat je leuk vindt. Je spelletjes, je sportteam, je vrienden.
• Als je twijfelt, deel het dan niet, of vraag het gewoon aan een volwassene die je vertrouwt.

Internet Safety for Kids is gemaakt voor slimme kinderen, ouders en leraren. Doe met ons mee en help ons online veilig te blijven.

Ga naar: https://InternetSafety4Kids.Online