Internet Safety for Kids

Internet Safety for Kids Aflevering 12 – Backups maken en beschermen

Alle apparaten die we gebruiken bestaan in principe uit 5 dingen. Het apparaat zelf, het besturingssysteem op dat apparaat, de apps die we op het apparaat gebruiken, de instellingen en natuurlijk alle gegevens en informatie die we op het apparaat opslaan. Stel je nu voor dat er iets gebeurt met ons apparaat. Misschien zijn we het kwijtgeraakt, of is het gevallen en voorgoed kapot. Of we hebben een virus. Of nog erger, ons apparaat wordt versleuteld door ransomware. We kunnen het apparaat vervangen of laten repareren. Het besturingssysteem wordt met het apparaat meegeleverd en als het nodig is kunnen we het opnieuw installeren, net als de apps. Maar wat gebeurt er met alle informatie en de instellingen? Dat is waar de back-ups voor zijn en dat is ons onderwerp voor vandaag.

• Back-ups beschermen je tegen gegevensverlies als er iets met je apparaten of accounts gebeurt.
• Je kunt geen gegevens halen uit de back-up die je niet hebt gemaakt, dus zorg ervoor dat je een recente back-up hebt.
• Zorg ervoor dat je je back-up beveiligt met een sterk wachtwoord en encryptie.
• Bewaar je back-up op een veilige plaats en gebruik je back-up alleen om gegevens te herstellen in geval van nood.
• Wanneer je een extern USB-apparaat gebruikt om back-ups te maken, mag je dit alleen gebruiken voor back-ups en niets anders.
• Voordat je gegevens van een back-up terugzet, moet je ervoor zorgen dat je antivirus- en antimalware-software hebt en dat je je apparaat scant voordat je verbinding maakt met je back-up.
• De enige back-up waar je spijt van krijgt, is de back-up die je niet hebt gemaakt, dus zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en bewaar ze veilig voor wanneer je ze echt nodig hebt.